sâmbătă, 25 octombrie 2008

Voluntariatul-rezolvare a tuturor problemelor?



Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala.
•Voluntariatul este o componenta fundamentala a societatii civile.
•Voluntariatul insufleteste cele mai nobile aspiratii ale omenirii - pacea, libertatea, oportunitatea, siguranta si justitia pentru toate persoanele.
•In zorii noului mileniu, voluntariatul reprezinta un element esential al tuturor societatilor
•Voluntariatul transforma in actiune declaratia Natiunilor Unite conform careia 'Noi, oamenii' avem puterea de a schimba lumea.ezinta un element esential al tuturor societatilor.

Voluntariatul - la nivel individual
sau de grup - reprezinta o modalitate prin care:
•pot fi intarite si sustinute valorile legate de comunitate;
•persoanele pot sa isi exercite drepturile si responsabilitatile de membri ai comunitatilor, in timp ce invata si se dezvolta pe percursul intregii vieti, realizandu-si astfel intregul potential uman;
•se pot stabili puncte legatura intre diferentele care ne despart astfel incat sa putem trai impreuna in comunitati sanatoase, puternice, sa lucram impreuna si sa conturam destinul nostru comun.
Retele de centre de voluntariat
http://www.cev.be/- Centre Europeen de Volontariat / European Voluntary Centre - Reteaua Europeana a centrelor de voluntariat nationale si regionale. Membrii in peste 15 tari. Organizeaza bianual Adunari Generale ale membrilor insotite de seminarii pe teme propuse de membri www.iave.org- International Association for Volunteer Effort - organizatie mondiala cu membri in peste 84 de tari de pe toate continentele. http://volunteernet.ecn.cz/ - VolunteerNet - the network of volunteer centers in Central and Eastern Europe, the Baltic States and Euroasia (former communist countries). membrii in 14 tari din regiune
http://www.blogger.com/www.iave.org- International Association for Volunteer Effort - organizatie mondiala cu membri in peste 84 de tari de pe toate continentele. http://volunteernet.ecn.cz/ - VolunteerNet - the network of volunteer centers in Central and Eastern Europe, the Baltic States and Euroasia (former communist countries). membrii in 14 tari din regiune.
Obligaţiile voluntarilor
· să îndeplinească sarcinile primite din partea organizaţiei gazdă;
· să păstreze confidenţialitatea informaţiilor la care are acces în cadrul activităţii de voluntariat;
· să participe la cursurile de instruire organizate, iniţiate sau propuse de organizaţia gazdă;
· să ocrotească bunurile pe care le foloseşte în cadrul activităţii de voluntariat.
Elevii scolii noastre se pot in actiuni de voluntariat precum:voluntarii bibliotecii , combaterea discriminarii,combaterea, prevenirea violentei in scoli... Elevii isi pot rezolva singuri problemele care exista in scolile lor prin astfel de actiuni.Pina in prezent m-am implicat in programul TID (Tineri Impotriva Delincventei) relizat cu sprijinul Politiei.
In realizae articolului am consultat fisa primita in timpul cursului de formare .

miercuri, 21 mai 2008

1 iunie ziua copiilor

Ce ar trebui sa fie 1 Iunie, Ziua Internationala a Copilului la noi, in Romania? Multe bucurii pentru copii, baloane colorate, jucarii, dulciuri, hainute noi, jocuri si distractii in parcuri, prietenii noi, generozitate, dragoste, inocenta, puritate, duiosie, pictura, dansuri, plimbari, desene pe asfalt, filme, urari, felicitari.
Ne vedem nevoiti, insa, in aceasta perioada sa privim cu realism situatia grea a copiilor din tara noastra, cauzata in principal de saracia extrema a populatiei:
- Hrana saraca in calorii;
- Stare de sanatate precara;
- Proasta ingrijire in spitale;
- Mortalitate infantila crescuta;
- Alocatiile, singura sursa stabila de venituri in unele familii;
- Abandon scolar din motive financiare;
- Zeci de mii de copii lucrand la negru;
- Legislatie in domeniu nesatisfacatoare;
- Delincventa juvenila: copii exploatati, pusi sa fure, sa cerseasca si chiar sa se prostitueze;
- Copii neprotejati, maltratati;
- Copii abandonati imediat dupa nastere;
- Copii abandonati de parintii nevoiti sa plece la lucru in strainatate;
Si toate acestea in ciuda faptului ca Romania, asa cum spuneam, a ratificat Conventia Natiunilor Unite, care este o lege internationala, ce stabileste drepturile civile, politice, economice, culturale si sociale pentru copii.
Sarbatorirea cu fast a zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, eventual de ochii Uniunii Europene, nu rezolva aceste probleme. Guvernantii, conducatorii tarii trebuie sa demonstreze ca sunt interesati cu adevarat in rezolvarea acestei situatii grele a majoritatii copiilor din Romania, prin luarea de masuri eficiente, care sa duca la eliminarea rapida a saraciei.


miercuri, 9 aprilie 2008

2008-anul international de promovare a dialogului intercultural


Anul 2008 a fost declarat Anul european al dialogului intercultural. Acest an urmăreşte:
  • promovarea dialogului intercultural ca instrument care să-i ajute pe cetăţenii europeni şi pe toţi cei care trăiesc in Uniunea Europenă să obţină cunoştinţe şi aptitudini de a acţiona într-un context mai deschis şi mai complex
  • conştientizarea de către cetăţenii europeni şi toţi cei care trăiesc în Uniunea Europeană a importanţei dezvoltării unei cetăţenii europene active, care să respecte diversitatea culturală şi să se bazeze pe valorile comune.
Parlamentul European si Consiliul European au stabilit prin Decizia 1983/2006/EC ca statele membre sa-si concentreze eforturile in anul 2008 pentru promovarea dialogului intercultural ca modalitate predilecta de a contribui la definirea identitatii culturale si cetateniei europene in contextul extinderii numarului de tari ale Uniunii la 27.
La finele anului trecut, in zilele de 4 decembrie 2007 (la Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa a ministrului culturii si cultelor) si in 5 decembrie 2007 , Romania a anuntat ca va participa la desfasurarea Programului Comunitar.
Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene a fost desemnat prin ordin al ministrului culturii si cultelor din Romania sa intocmeasca, impreuna cu partenerii institutionali, un calendar al Anului European al Dialogului.
Comisia lanseaza prezenta cerere de propuneri in vederea cofinantarii unui numar limitat de actiuni emblematice la scara europeana, menite sa promoveze dialogul intercultural, prin implicarea directa sau aducerea acestor aspecte in atentia unui public cat mai larg, si sa scoata inevidenta realizarile si experientele avand ca tema Anul european al dialogului intercultural 2008.

miercuri, 26 martie 2008

Cum ne comportam?


Etica este una din principalele ramuri ale filosofiei şi poate fi numită ştiinţa realităţii morale; încearcă elucidarea problemelor morale printr-un demers cognitiv. Etica poate fi înţeleasă de asemenea ca o filosofie asupra moralei, a binelui şi a răului, a datoriei.
Sa fie bunele maniere o problema de bun simt ? Sau numai de cultura si instruire ? Sau numai de mediu ? Se poate deduce din experienta fiecaruia dintre noi ca o comportare civilizata depinde de toate elementele enumerate mai sus. Secretul unui comprtament agreabil si civilizat in societate se poate obtine din decantarea bunelor obiceiuri filtrate si adaptate de la o generatie la alta. Bunicii , parintii , scoala si nu in ultimul rind Biserica sunt de neinlocuit intr-o existenta normala a oamenilor in societate. Un adevar cunoscut, dar neasimilat suficient spune ca drumul libertatii trece prin cultura. Exista o cultura de tip rural - obiceiuri , datini , ritualuri ce conduc la un comportament civilizat si o cultura livresca , din care omul scolit poate invata multe , dar nu in mod obligatoriu si bunele maniere.
Agresivitatea o intalnim pretutindeni, fie ca suntem acasa, in parc, intrun local, sau la scoala. Fie ca este psihica sau fizica, agresivitatea este intalnita pretutindeni, aproape permanent si fara limite. Martori neputinciosi, asistam de multe ori la adevarate "circuri", pe care nu le putem opri.
Agresivitatea este considerata de multi cercetatori ereditara, insa aceasta teorie a fost contrazisa argumentandu-se ca agresivitatea este un rezultat al invatarii, al mediului inconjurator.

miercuri, 19 martie 2008

8 Martie


Cele mai frumoase urari pentru fiinta care ne-a dat viata...

Pe aripi de primavara /8 Martie lin coboara /Si in a lui privire / Va aduce mult noroc si fericire !Viata, arta, chiar si energia se declina la feminin. Ideea, ca si lupta si painea sunt tot femei. Privind femeile, sfarsesti a crede in mitul cu supraoamenii in care fiecare din ele valoreaza cat doi barbati. Ambitioase, dinamice, cu placerea muncii, emotive si eficace, fac ca interventia lor sa fie mai intuitiva, mai psihologica, benefica….Primavara… anotimpul renasterii, al trezirii la viata, face acum de ziua aceasta de 8 Martie, ziua cea mai plina de feminitate, zambete, si caldura sufleteasca!Fie ca toate impinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni..Unei singure fiinte din viata mea ii datorez tot ceea ce eu am si ceea ce sunt azi. Ea mi-a dat nastere, m-a crescut si m-a invatat sa iubesc. Nu exista cuvinte care sa o descrie! Te iubesc, mama!
8 Martie
este ziua in care ne sarbatorim mamele, femeile ce ne-au dat viata. Ne dorim intotdeauna sa le putem darui femeilor pe care le iubim si le apreciem un cadou care sa le faca sa se simta rasfatate si deosebite. Masajul constituie o bucurie demnă de o sarbătoare, iasarbătoare poate fi în fiecare zi. Istoricii spun ca "Ziua Mamei" isi are originile in festivalul dedicat mamei zeilor Rhea, tinut in Grecia Antica. Zeita pamantului Rhea era sotia lui Cronos, zeul timpului si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp. De asemenea, in Roma, Cybele mama zeilor era venerata inca din anii 250 IH. Sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea trei zile, de pe data de 15 martie pana pe 18 martie.
In anii 1600, Anglia celebra o zi numita "Sambata Mamelor", in a patra sambata a postului Pastelui, pentru a cinsti mamele. In acele timpuri, multi oameni saraci lucrau ca servitori pentru bogatasi. Cum cea mai mare parte a slujbelor erau departe, acestia locuiau in casa stapanului lor. De Sambata Mamelor aveau permisiunea de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi. O prajitura speciala se gatea pentru aceasta ocazie festiva.
Odata cu raspandirea religiei crestine pe glob, istoricii sunt de parere ca "Mama Biserica" a substituit cealalta sarbatoare "Mama Zeita". Multi spun ca ceremoniile care erau tinute in cinstea lui Cybele au fost adoptate de biserica pentru a venera pe Maria, mama lui Isus Cristos. Ele reprezentau puterea spirituala care ne-a dat viata si ne protejeaza de tot ceea ce este rau. In timp, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura "Ziua Mamei".
In Statele Unite ale Americii, sarbatoarea dedicata mamei, a fost pentru prima data propusa, in anul 1872, de catre Julia Ward Howe. Trebuia sa fie o zi dedicata pacii.
In anul 1907, Ana Jarvis, din Philadelphia, a inceput o campanie pentru a stabili ziua nationala a mamei. Jarvis a reusit sa convinga biserica din Grafton, din vestul Virginiei, sa celebreze "ziua mamei" in mai, cand comemora doi ani de la moartea mamei sale. Julia era foarte atasata de mama sa, Reese Jarvis, profesoara la Biserica Metodista din Grafton, Virginia de Vest. Astfel ca, atunci cand mama sa s-a stins din viata, impreuna cu sora sa oarba Elisinore, au incercat sa creeze o zi speciala dedicata mamelor. Simteau ca astfel copiii, care deseori isi neglijeaza de multe ori mama, sa realizeze ca trebuie sa-i acorde dragostea cuvenita cand inca aceasta mai este in viata. Erau de parere ca o zi dedicata mamei ar creste respectul pentru parinti si va uni mai mult familiile.
Jarvis si sustinatorii ei au inceput sa scrie ministrilor, oamenilor de afaceri si politicienilor explicandu-le dorinta lor de a stabili o zi nationala a mamei. Ca rezultat al eforturilor lor prima zi a mamei a fost tinuta pe data de 10 mai 1908. Garoafele au devenit simbolul acestei zile, fiind florile favorite ale fostei doamne Reese Jarvis. In zilele noastre garoafa rosie este simbolul unei mame inca in viata, in timp ce garoafa alba comemoreaza pierderea ei.
Prima proclamatie a "Zilei Mamei" a fost citita de guvernatorul statului Virginia de Vest, in anul 1910. Oklahoma a celebrat de asemenea aceasta zi, in acelasi an. Pana in urmatorul an, "Ziua mamei" s-a celebrat in toate statele.
Presedintele Woodrow Wilson, a facut in anul 1914 un anunt oficial proclamand "Ziua mamei" ca zi de sarbatoare nationala in a doua duminica din luna mai.
Pe 12 decembrie 1912 a luat fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei.
Astazi multe tari din lume isi aniverseaza ziua mamei, la momente diferite, dar exista tari ca: Danemarca, Finlanda, Italia, Turcia, Australia si Belgia care-si celebreaza de asemenea ziua mamei in aceeasi zi cu Statele Unite.

miercuri, 16 ianuarie 2008

Aportul tradiţiei, culturii şi limbii române la dezvoltarea patrimoniului cultural al Uniunii Europene


Cultura României este ansamblul de valori materiale şi spirituale produse pe teritoriul României.
Localizarea României, la contactul dintre Europa Centrală, Europa de Est şi Peninsula Balcanică, face ca această cultură să fie foarte influenţată de aceste trei regiuni. Dominaţia Imperiului Otoman asupra ţării, a lăsat urme, ca şi migraţia slavilor, şi stabilirea saşilor şi secuilor. Totuşi, originea latină a culturii şi civilizaţiei româneşti au fost păstrate. În ultimele două secole, Europa Occidentală, în special Franţa, a influenţat cultura românească.
Literatura română a fost foarte puţin promovată în străinătate, în ultimii 150 de ani unii scriitori au devenit cunoscuţi la nivel European, chiar mondial, cum ar fi Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, Mircea Eliade, Eugen Ionesco sau Panait Istrati, Emil Cioran.

Astazi cuvintul cultura are trei intelesuri:

1.Cultura ca efort de educatie, facand sa rodeasca spiritul care nu se limiteaza la asigurarea de cunostinte, la instructie, ci cuprinde educatia in sens larg obtinuta prin invatamant si experientele personale ale individului. Cultura este deci rezultatul asimilarii cunostintelor dobandite de omenire si educatia pe care o primeste omul ca urmare a insusirii setului de valori creat de umanitate si a rezultatelor propriei experiente.

2.Cultura este privita ca rezultat al efortului omului de cunoastere, de transformare a naturii si de creatie, cu rezultatele sale eficiente de a fi realizat un spirit cultivat, de a-l fi deprins cu o cultura estetica, religioasa. Cultura este deci privita ca efort de cunoastere care are o eficienta in comportamentul, in starile atitudinale, in modul de organizare a vietii fiecarui individ. Omul cult este apt sa-si organizeze relatiile interumane pe baza unui sistem de valori acceptat de comunitate si integrat in tot ceea ce intreprinde individul.

3.Cultura se refera la idealul de viata al omului care nu se limiteaza la viata intelectuala, ci inseamna inflorirea persoanei in intregul sau. Omul cult are un ideal de viata spirituala care inseamna deopotriva o viata intelectuala intensa, o viata sociala angajanta, militanta pentru instaurarea unor valori culturale si morale, care sa aiba ca rezultat armonizarea intereselor oamenilor si realizarea solidaritatii lor in directia promovarii, progresului general al comunitatii. De-a lungul timpului, filosofi ai culturii, antropologi, ednologi, psihologi, sociologi, au propus numeroase definitii culturii. Astfel, Kroeber, antropolog american, impreuna cu alti colaboratori ai sai, dupa ce a analizat 164 de definitii ale culturii, a propus pe cea de-a 165 care este urmatoarea: ”cultura consta din modele implicite si explicite ale comportarii si pentru comportare, acumulate si transmise prin simboluri incluzand si realizarea lor in unelte. Miezul esential al culturii consta din idei traditionale aparute si selectionate istoric si in special din valorile ce li se atribuie. Sistemele de cultura pot fi considerate pe de o parte ca produse ale actiunii si pe de alta parte ca elemente ce conditioneaza actiunea viitoare”.Rezulta: a.Definitia cuprinde comportamentul omului care este rezultatul acumularii unor valori si simboluri create de-a lungul timpului. b.Cultura cuprinde valori, simboluri spirituale dar si valori, realizari materiale, unelte, deci are cel putin 2 sfere, una spirituala si alta materiala. c.Cultura are un caracter integrator, realizarile generatiei de azi se integreaza in realizarile generatiilor anterioare. Cultura are un caracter cumulativ simbolic. Este produsul pe de o parte a actiunii omului, iar pe de alta parte a unor elemente care conditioneaza actiunea viitoare. Cultura are un caracter dinamic, o anumita procesualitate care rezulta din realizarea ideilor supuse selectivitatii istoriei. Autorul american si colaboratorii sai au privit cultura intr-o tripla relatie:

-ca relatia omului cu natura;

-ca relatia omului cu omul;

-ca relatia omului cu valoarea;

Cultura romana, acest pilon al spiritualitatii societatii noastre, cunoaste, la fel ca intreaga natiune, evolutii si revitalizari in contextul cresterii libertatii proprii de expresie si totodata in contextul globalizarii si integrarii in UE. Cultura europeana promoveaza dialogul si cooperarea interculturala, accesul cetatenilor europeni la cultura, programe diverse de cultura si vitalizarea patrimoniului cultural national si european Cultura romana imbogateste diversitatea si patrimoniul Culturii europene. Succesul extinderii va depinde, intr-adevar, de sprijinul oamenilor atat in statele membre
vechi, cat si in cele noi. Oamenii vor sprijini acest proces, daca beneficiaza vizibil de pe
urma acestuia in viata de zi cu zi si daca il recunosc drept o comunitate de cetateni egali.
De aceea este atat de important, la aceasta rascruce de drum, sa apropiem natiunile si
oamenii care au culturi si experiente atat de diferite, sa dam un nou impuls promovarii
diversitatii si dialogului intercultural.
In scopul construirii acestei noi Europe, nu e suficienta construirea unor noi infrastructuri
si cai de transport, intr-adevar importante pentru dezvoltarea economica a unui teritoriu
atat de vast. Nu trebuie sa uitam ca Europa nu este doar o piata, dar de asemenea o
societate de 455 milioane de cetateni care trebuie sa traiasca si sa lucreze impreuna, sa
construiasca proiecte comune de viitor, depasind piedicile din trecut si stereotipurile
actuale.
In politica sa de coeziune si alte politici cu impact structural, Uniunea trebuie sa isi afirme
dorinta de a participa la dezvoltarea acestei politici acestei societati interculturale, pe baza
valorilor comune stabilite in proiectul de Constitutie. Trebuie sa intareasca sprijinul sau
pentru initiativele cetatenilor care dezvolta, prin intermediul proiectelor educationale si
culturale, schimburi cu Comunitatea europeana si cu noii vecini ai UE.

Globalizarea vieţii economice, sociale şi politice devine din ce în ce mai evidentă. Din această perspectivă se observă creşterea mobilităţii oamenilor de pretutindeni, inclusiv creşterea numărului de migranţi de diferite credinţe şi origini care trăiesc şi lucrează în Europa. În ultimii zece ani, în Europa, se constată o creştere a unor comunităţi din punct de vedere multicultural fără însă a le fi recunoscută şi valoarea competenţelor interculturale fiindu-le refuzate participarea la dezvoltarea viaţii sociale şi politice. Pe de altă parte se observă creşterea popularităţii partidelor de extremă dreapta, a rasismului, antisemitismului şi islamofobiei în aproape toate statele europene. Toate aceste tendinţe negative au adus conceptul de ,,învăţare interculturală” pe primul plan fiind considerat ca unul din aspectele esenţiale şi de necesitate în formarea pe parcursul întregii vieţi.Cresterea permanenta a numarului de contacte interculturale nu este doar o sansa pentru noi toti de a invata unul de la celalalt, dar si o sursa de provocare si conflict. In ceea ce priveste constructia europeana si implicatiile generate de procesul globalizarii, se impune realizarea a doua conditii: valorizarea specificului national si, in acelasi timp, deschiderea catre relatii interculturale constructive. Prima conditie furnizeaza cetateanului identitatea nationala si increderea in puterea sa de a actiona in folosul natiunii, iar cea de-a doua conditie asigura insusirea unei cetatenii globale, valorizatoare a libertatii comune.Tinerii isi doresc sa construiasca viitorul Romaniei in UE si au o perceptie reala in ceea ce priveste Romania Europeana“.

Dupa recenta aderare , la 1 mai 2004, a 10 noi state, Uniunea Europeana are 25 de membri: Franta, Italia, Spania, Germania, Luxemburg, Belgia, Olanda, Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Portugalia, Austria, Finlanda, Suedia, Cehia, Cipru, Malta, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia si Ungaria. Romania a devenit, de curand, parte integranta a acestei mari familii europene.Se vor crea locuri de munca stabile si vor exista reale sanse de afirmare, astfel incat tinerii vor avea un viitor chiar aici, langa cei dragi.Romania are inca multe carente si in justitie, care din pacate pleaca tot din zona politica. Curtea Suprema a Magistraturii, e raspunzatoare, asa cum reiese din Constitutie, de independenta justitiei. Or, Monica Macovei e un produs politic. Speram ca regulile impuse de UE sa rezolve, mai devreme sau mai tarziu, aceste probleme, carora ne este imposibil sa gasim singuri solutii fiabile.