
Etica este una din principalele ramuri ale filosofiei şi poate fi numită ştiinţa realităţii morale; încearcă elucidarea problemelor morale printr-un demers cognitiv. Etica poate fi înţeleasă de asemenea ca o filosofie asupra moralei, a binelui şi a răului, a datoriei.
Sa fie bunele maniere o problema de bun simt ? Sau numai de cultura si instruire ? Sau numai de mediu ? Se poate deduce din experienta fiecaruia dintre noi ca o comportare civilizata depinde de toate elementele enumerate mai sus. Secretul unui comprtament agreabil si civilizat in societate se poate obtine din decantarea bunelor obiceiuri filtrate si adaptate de la o generatie la alta. Bunicii , parintii , scoala si nu in ultimul rind Biserica sunt de neinlocuit intr-o existenta normala a oamenilor in societate. Un adevar cunoscut, dar neasimilat suficient spune ca drumul libertatii trece prin cultura. Exista o cultura de tip rural - obiceiuri , datini , ritualuri ce conduc la un comportament civilizat si o cultura livresca , din care omul scolit poate invata multe , dar nu in mod obligatoriu si bunele maniere.
Agresivitatea o intalnim pretutindeni, fie ca suntem acasa, in parc, intrun local, sau la scoala. Fie ca este psihica sau fizica, agresivitatea este intalnita pretutindeni, aproape permanent si fara limite. Martori neputinciosi, asistam de multe ori la adevarate "circuri", pe care nu le putem opri.
Agresivitatea este considerata de multi cercetatori ereditara, insa aceasta teorie a fost contrazisa argumentandu-se ca agresivitatea este un rezultat al invatarii, al mediului inconjurator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu